Háború és lopás 3. rész – 5 millió hektárnyi termőterületet „elloptak”, de Zelenszkij nem meri elmondani, kik tették

Cikksorozatunk legújabb részében bemutatjuk, melyek az ukrán termőterületeken gazdálkodó lagnagyobb cégek, és milyen ezek háttere.

Szingapúrban kifejlesztettek egy eszközt, amelynek segítségével olyan területeken is lehetséges növények termesztése, ahol minimális csapadék hullik. A hidrogél segítségével megvalósuló lepárlás ívóvizet eredményez.
Aszályos időket élünk
A világ számos pontján találunk olyan területeket, ahol nincs elegendő csapadék, de meglehetősen magas a páratartalom, különösen éjszakánként. A vízhiány és az aszály egyre nagyobb kihívást jelent Európában, így Magyarországon is. Az éghajlatváltozás miatt a szélsőségek (aszály, árvíz, belvíz) előfordulása növekszik, és évről-évre új kihívások elé állítja a mezőgazdaságot, ezáltal a társadalmat is. A klímaváltozás és az éghajlat változása egyértelműen az emberi tevékenység eredménye, egyrészt az üvegházhatású gázok, másrészt az ember felszínátalakító tevékenységének káros következményei.
Még csak a prototípus készült el
A Szingapúri Nemzeti Egyetem egy csoportja által tervezett SmartFarm lényegében egy átlátszó akrildoboz, amelynek az aljában viziparaj növények nőnek. A tetején egy napelemmel működő motoros fedél található, mely éjszakánként kinyílik és így a szerkezetben található hidrogél megtelik vízzel. Hajnalban aztán az integrált időzítő bezárja a fedelet, ezzel foglyul ejti a nedvességet. Amikor a tető bezáródik, a fedélen lecsapódott nedvességet a doboz belső élei lehúzzák, ami így a falak belső oldalán lecsorog egészen a talajig.
A hidrogél csodákra képes
A tetőn található egy hidrogél panel, mivel a rézalapú hidrogélnek rendkívül magas a nedvszívó hatása. A tudósok szerint a gél a súlyának 300-szorosát képes magába szívni egyetlen éjszaka alatt. Hajnalban aztán, amikor bezárul a szerkezet teteje, a műanyag dobozt elkezdi sütni a nap. Az így keletkezett hő hatására a hidrogél, az elraktározott vizet felszabadítja gőz formájában, amely folyadékká kondenzálódik a fedél belső oldalán. Így egyetlen gramm gél körülbelül 2,24 gramm vizet képes kiereszteni magából óránként.
Termékeny mezőgazdaság, zöldebb városok
Valójában a hidrogélt korábban a hawaii analóg és szimulációs űrkutatási projektben (HI-SEAS) tesztelték, mint egy lehetséges módszert az üvegházak páratartalmának szabályozására az űrmissziókban. A csapat most vizsgálja a lehetőségét, hogy hogyan lehet a technológiát nagyobb méretekben is alkalmazni. Amennyiben sikerrel járnak, megnyílik a lehetőség az ipari felhasználásra, de akár városi tetőterek is termőre fordulhatnak az újításnak köszönhetően.
A cikk szerzője Papp Helga.